Glasvezelconnectoren

Welke kies ik voor welke toepassing
20 juni 2019 in
Glasvezelconnectoren
Anneke Aerts
Odoo • Image and Text

LC? ST? UPC? APC? Wh0t?

Er bestaan enkele tientallen types van glasvezelconnector. Maar welke kies je nu voor welke toepassing? En waarom juist? Ik maak je even wegwijs in het connector-kluwen dat zich doorheen de tijd ontwikkeld heeft!

In deze blogpost behandel ik enkel LC en SC, aangezien deze de enige relevante zijn voor de toepassingen waar je vandaag de dag mee te maken krijgt.

UPC versus APC

Blauwe connectoren zijn van het type UPC, groene van het type APC. Het gaat uiteraard verder dan dat.

APC connectoren hebben namelijk een schuine ferrule, ideaal om een analoog signaal over te gaan sturen (bv in een hybride fiber-coax netwerk).

Bij een native IP-netwerk komt er niets analoog meer bij kijken, en kan je dus perfect UPC connectoren gebruiken. Deze connectoren hebben een rechte ferrule.

Odoo • Image and Text

LC versus SC

Om het heel simpel te houden: gebruik LC op je aggregatiepunt, SC op je aansluitpunten. SC dus daar waar een eindgebruiker ermee te maken krijgt.

SC connectoren zijn gemakkelijker in te steken en uit te halen, en kunnen daardoor ook iets beter tegen een stootje (of snokje). LC connectoren zijn gemaakt om meer fibers op één unit te kunnen afmonteren en zo plaats te besparen. Deze zijn kleiner, en moeilijker om eruit te halen.

Glasvezelconnectoren
Anneke Aerts 20 juni 2019
Deel deze post
Labels
Archiveren